Hill House, Pacific Palisades, CA, 2004

Back to images

Designed for an irregular hillside lot in Los Angeles, the form of this 3,600 square foot single family residence results from two economically driven demands -- to maximize the allowable volume permitted by the zoning code, and to minimize the amount of foundations and subsequent footprint of the house. The resulting structure adopts a site specific form by registering the zoning envelope and optimizing the building volume’s performance on an inclined plane. Window quantities are minimized for privacy while window sizes are maximized for views and ventilation. The overall cladding strategy seeks to minimize distinction between roof and wall planes while maximizing the differentiation between interior and exterior.

Awards

P/A Award | ARCHITECT Magazine, January, 2002
Next LA Honor Award | A.I.A. Los Angeles, November, 2004
Design Honor Award | A.I.A. Los Angeles, June, 2006
American Architecture Award | The Chicago Athenaeum, August, 2007
Merit Award | A.I.A. California Council, October, 2007