1/17

Menil Drawing Institute, Main Entrance

Menil Drawing Institute
Menil Drawing Institute, Main Entrance
Menil Drawing Institute, East Elevation
Menil Drawing Institute, South Elevation and West Courtyard
Menil Drawing Institute, South Elevation
Menil Drawing Institute, West Courtyard
West Courtyard looking into the West Entrance
Menil Drawing Institute, Living Room looking into Gallery
Menil Drawing Institute, Living Room
Menil Drawing Institute, Living Room looking into Scholar Courtyard
Menil Drawing Institute, Scholar Courtyard
Menil Drawing Institute, Drawing Room
Menil Drawing Institute, Study
Menil Drawing Institute, Alcove looking North
Menil Drawing Institute, West Courtyard
Menil Drawing Institute, East Elevation
Menil Drawing Institute, South Elevation Angle
Menil Drawing Institute
Menil Drawing Institute, Main Entrance

Menil Drawing Institute

For a closer look at the Menil Drawing Institute, see video here, courtesy of the Menil Collection.

The Menil Drawing Institute (MDI) is sited within the 30 acre campus of The Menil Collection. Positioned in the geographic centre of the campus, the MDI is adjacent to the Cy Twombly Pavilion and nested among the historic bungalows that make up the fabric of this neighbourhood of art. The design of the MDI honours the legacy of intimacy and direct engagement with art that underlies the domestic and institutional character of the Menil campus. Situated in a park-like setting, the new building assumes the scale of both a house and a museum, with a low-lying, elongated profile that blends with the architecture of the historic campus while signalling a new dimension for future growth.

The MDI is composed of a series of buildings and courtyards unified by a white steel plate roof that hovers over the landscape. The roof defines two entry courtyards to the east and west. A third courtyard within the building links public and private zones of the building and organises circulation between offices and scholar study areas. These courtyards belong to both the park and the building, as thresholds between outdoor and indoor spaces. Within the courtyards, the underlying folds of the roof plane embrace the tree canopies to create a shaded atmosphere around the building. Shedding light, the roof reflects the shadows of the trees and contrasts with the deep grey cedar planks that clad the building.

Client

Menil Drawing Institute

Location

Houston, TX, US

Years

2012-2018

Floor Area

30,150 sf

Partners

Sharon Johnston, Mark Lee

Project Team

Project Manager: Nicholas Hofstede; Project Lead: Andri Luescher; Project Team: Anton Schneider, Rodolfo Reis Dias, Jeff Mikolajewski, Letizia Garzoli, Douglas Harsevoort, Maximilian Kocademirci, Mehr Khanpour, David Gray

Recognition

  • 2022 AIA Architecture Awards
    AIA National
    February 2022

  • Design Award
    Texas Society of Architects
    May 2021

  • Design Award - Honor Award
    AIA Los Angeles
    November 2020

  • Design Award - Architecture less than 50K SF
    AIA Houston
    July 2020

  • 2019 AN Best of Design Award - Winner (Cultural)
    The Architect's Newspaper
    December 2019

  • Design Award - Judges Award
    Metal Architecture
    July 2019

  • P/A Award
    Architect Magazine
    February 2017

  • American Architecture Award
    The Chicago Athenaeum
    August 2016

CONSULTANT TEAM

Landscape Architect: Michael Van Valkenburgh Associates (MVVA); Structural Engineer: Guy Nordenson and Associates; Associate Structural Engineer: Cardno Haynes Whaley; MEP Engineer: Stantec; Civil Engineer: Lockwood Andrews Newnam; Building Envelope Engineer: Simpson Gumpertz & Heger (SGH); Lighting Design: George Sexton Associates; Landscape Lighting: Tillett Lighting Design; Cost Consulting: AECOM; Acoustical, AV/IT: Arup; Security: Architect’s Security Group; Soils: Olsson; Irrigation: WC3; Geotechnical: Terracon; Specifications & Hardware: AWC West; Code & Accessibility: ACI; Expeditor: Landers Consulting; Environmental Graphics: MG&Co.; Facade Design: FRENER & REIFER; Surveyor: Civil-Surv Land Surveying; Platting: Lentz Engineering; Custom Wood Furniture: Wood & Plywood Furniture; Visualization: Igor Brozyna, Nephew LA

CONSTRUCTION TEAM

General Contractor: Gilbane Building Company

PHOTOGRAPHY

Courtesy the Menil Collection: Richard Barnes, Paul Hester

Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image
Project detail image